PRIPREMA

Uputstvo za pripremu fajlova za štampu

Da bismo zajedno unapredili kvalitet saradnje i ubrzali proces pripreme za štampu,
molimo vas da pažljivo pročitate sledeća uputstva kao dobronamernu preporuku:

PROGRAMI

Za izradu fajlova koristiti isključivo grafičke programe i to:
Corel Draw, Adobe Photoshop, Adobe Ilustrator a ne programe poput Word, Pover Point.

FORMAT PAPIRA

Format papira na kome štampamo je SRA3 (330 mm x 488 mm). Treba uzeti u obzir da pri štampi postoji margina (tj. površina koja se ne štampa) i iznosi po 5 mm sa svih strana. U mogućnosti smo da Vam od 1. januara 2020. ponudimo štampu formata 330 mm x 700 mm na papirima do 300g.

BOJE

Koristiti obavezno CMYK kolorni mod. Ako ste radili u RGB modu, fajl obavezno prebacite u CMYK, zbog razlike između boja na ekranu i odštampanog materijala. Ukoliko vaš posao, za ofset štampu, nije punog kolora već u nekoliko tačno određenih boja, možete dostaviti fajl sa odabranim bojama iz PANTONE skale.

REZOLUCIJA

Ako radite u PhotoShop-u da bi dobili vizuelni maksimum potrebno je napraviti fajl u rezoluciji od 300 dpi
(Meni: Image/Image Size… Resolution 300 pixel/inch).
Imajte u vidu da je većina slika sa interneta neupotrebljiva za kvalitetnu štampu (zato što su malih dimenzija i rezolucije od 72 dpi).

DIMENZIJE

Da bi vaš rad bio dobro odštampan i isečen, na željenu dimenziju trebate da dodate po 3 mm sa sve četiri strane. Ako, na primer, radite vizit kartu standardnih dimenzija od 9 x 5 cm, potrebno je napraviti takozvani „prepust” tako što ćete dodati po 3 mm sa sve četiri strane. To znači da vizit karta mora biti dimenzije 9,6 x 5,6 cm. Vodite računa da sve bitne tekstualne i grafičke elemente ne treba postavljati uz sam kraj papira, tj. mesta gde se obavlja sečenje na željenu dimenziju.
Ova pravila za dimenzije dokumenata potrebno je koristiti i prilikom izrade pripreme za flajere, memorandume, kataloge…

KAKO DOSTAVITI FAJLOVE

Adobe Photoshop: fajlove ne treba dostavljati u izvornoj PSD ekstenziji nego ih trba snimiti u EPS, TIFF ili PDF formatu.
Adobe Ilustrator: dokument je potrebno dostaviti u EPS formatu ili izvornoj AI ekstenziji.
Sve tekstualne delove u kojima je korišćen neki font potrebno je pretvoriti u krive (type/create outlines)
CorelDraw: dokument dostaviti u izvornom CDR ili EPS formatu. Sve tekstualne delove u kojima je korišćen neki font potrebno je pretvoriti u krive (obeležite tekst, a zatim pritisnete CTRL+Q).

OBOSTRANA ŠTAMPA

Sve što u sebi sadrži više obostranih strana, koje je potrebno na kraju povezati na neki od mogućih načina, potrebno je prelomiti na pravilan način. Ako na primer katalog sadrži 4 strane, potrebno je sve strane složiti u jedanom dokumentu i to pravilnim redosledom.
Primer slaganja kataloga od 4 strane:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *